Blog

News 2/2024

Připravovaná novela zákona o DPH

Rádi bychom Vás informovali o návrhu novely zákona o DPH, která by měla být účinná od 1. ledna 2025. Níže shrnujeme hlavní navrhované změny.

Úprava lhůt

Mělo by dojít ke zkrácení lhůty pro uplatnění nároku na odpočet daně ze současných tří let na dva roky. Naopak je navrhováno prodloužení lhůty pro uplatnění opravy základu daně ze tří let na sedm.

Režim pro malé podniky a změny v registracích

Rozhodne-li se osoba povinná k dani z jiného členského státu režim pro malé podniky využít, nestane se okamžitě při uskutečnění zdanitelného plnění plátcem a nevzniknou jí s tím spojené další povinnosti jako je registrace a podávání měsíčních reportů. Tento režim by měl nabídnout zjednodušení ve formě registrace ve státě usazení a podávání pouze čtvrtletních hlášení.

Navrhovaná změna tak představuje zrovnoprávnění podmínek pro zahraniční podnikatele s těmi tuzemskými, jelikož tuzemským podnikatelům ve většině případech vzniká povinná registrace až po překročení obratu.

Součástí novely jsou také změny v registraci plátce daně. Nově by se tak plátcem daně měla stát osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku nebo osoba povinná k dani z jiného státu EU registrovaná do režimu pro malé podniky v tuzemsku od počátku kalendářního roku po roce překročení obratu 2 000 000 Kč.

Zrušení konceptu majetku vytvořeného vlastní činností

Má dojít k úplnému zrušení konceptu dlouhodobého majetku vytvořeného vlastní činností. Co platilo pro tzv. ostatní dlouhodobý majetek vytvořený vlastní činností z hlediska stanovení částky daně na vstupu pro výpočet úpravy odpočtu daně, to by mělo nově platit pro „jakýkoliv“ dlouhodobý majetek.

Nedobytné pohledávky

Navrhovaná úprava by měla přinést rozšíření možností pro dodavatele, jak získat u nedobytných pohledávek zaplacenou DPH zpět především u menších pohledávek a u pohledávek za neplátci.

Neuhrazené závazky

Plátcům by měla vzniknout nová povinnost sledovat splatnost svých závazků. U závazků neuhrazených déle než šest měsíců, bude nutné vrátit uplatněný odpočet daně.

Základ daně u plnění pro zaměstnance

Oproti současné úpravě, kdy se základ daně u plnění pro zaměstnance určil z ceny, kterou zaměstnanci hradili, návrh novely stanovuje povinnost odvádět daň z ceny obvyklé. Ovšem pouze v případě, kdy se bude jednat o dodání nemovité věci.

Zúžení rozsahu osvobozených finančních činností

Za účelem souladu se směrnicí o DPH by mělo dojít k vyčlenění následujících činností, které jsou nyní od DPH osvobozeny:

  • obstarávání inkasa,
  • vedení evidence investičních nástrojů,
  • vybírání rozhlasových nebo televizních poplatků,
  • výplata dávek důchodového pojištění nebo vybírání opakujících se plateb obyvatelstva,
  • obhospodařování majetku zákazníka na základě smlouvy se zákazníkem, pokud je součástí majetku investiční nástroj, s výjimkou správy nebo úschovy v oblasti investičních nástrojů.

V průběhu legislativního procesu lze jako obvykle očekávat určité změny, o kterých Vás budeme samozřejmě včas informovat.

Pokud se Vás shora uvedené změny týkají, neváhejte nás prosím kontaktovat.

Váš tým WTS Alfery